Over ons

Muziekcentrum Track is een huis van en voor muzikanten, muziekorganisaties en muziekliefhebbers. Als hotspot van Kortrijk Muziekstad ondersteunen, informeren en coachen we muzikanten en geven we ruimte aan organisaties en creatieve bedrijfjes.

Met vijf concertzalen, 38 leslokalen, negen bureauruimtes, drie repetitieruimtes, één opnamestudio en twee radiostudio's behoort Track tot de grootste muziekcentra van Vlaanderen.

Historiek gebouw

1944

DE OUDE GEVANGENIS

Op het Conservatoriumplein, waar nu het muziekcentrum staat, bevond zich vroeger de gevangenis van Kortrijk. In 1944 wordt de gevangenis getroffen door geallieerde bombardementen en uiteindelijk afgeschaft in 1946.

1955

EXPOHALLEN

Na de oorlog ligt het terrein van de voormalige gevangenis braak. In 1955 zijn er plannen om op deze plaats de 'Leielandhalle' te bouwen. De expohallen krijgen toch een andere plaats op 't Hoge: het huidige Kortrijk Xpo.

1970

CONSERVATORIUM

In 1970 wordt op het Conservatoriumplein de eerste steen gelegd voor het gebouw, dat de nieuwe muziekschool zal worden. [foto artikel]

1978

RADIO 2

Radio 2 West-Vlaanderen verhuist in 1978 naar het conservatoriumgebouw. Ook Cultuurcentrum Kortrijk organiseert er af en toe activiteiten, zoals voorstellingen in de Concertstudio en occasioneel een tentoonstelling of beurs in de foyer.

2005

MUZIEKCENTRUM TRACK

In 2005 neemt de kersverse vzw Muziekcentrum Track zijn intrek in de oude radiovleugel van het gebouw

2016

RENOVATIES

In 2016 starten de verbouwingen, met als doel de drie delen van het gebouw te verenigen en één centrale ingang te introduceren. Ook inhoudelijk wordt de samenwerking met de partners op deze manier hechter.

2018

OPENINGSWEEKEND

Het vernieuwde Muziekcentrum heropent in december 2017 feestelijk de deuren met een groot openingsweekend.

Team

Sofie Dejonghe

Zaalhuur

Freek Depraetere

Coördinator Muziekcentrum

Lisa Debaets

Onderhoud

Fadma Lahouaoui

Onderhoud

Aziza Khatiri

Onderhoud

Vital Hoornaert

Onthaal en Exploitatie

Siza Muadianda Ntumba

Onderhoud

Leentje Vierstraete

Onderhoud

Alexander Ververken

Directeur Cultuur- en muziekcentrum Kortrijk

Jurgen Verschaeve

Coördinator VDAB-opleiding podiumtechniek

Olivier Van Betsbrugge

Podiumtechniek