Open brief
Recent besliste VDAB dat ze de opleiding podiumtechnicus, georganiseerd door Muziekcentrum Track en CVO Scala, vanaf schooljaar 2025 – 2026 niet langer zal financieren. Hiermee zou een abrupt einde komen aan een opleiding die inmiddels 15 jaar haar nut voor de West- en Oost-Vlaamse cultuur- en evenementensector heeft bewezen en intussen ook is uitgegroeid tot een kwaliteitslabel voor de uitstromende cursisten.
De war for talent is ook in de cultuur-en evenementsector merkbaar. Samen met de classificatie als knelpuntberoep, is er niet alleen een uitdagende zoektocht naar technische profielen maar vooral naar kwalitatieve en opgeleide technische profielen. Op die manier is de opleiding zoals ze vandaag wordt ingericht absoluut een aantrekkingspool voor Oost- en West-Vlaanderen. Door de inbedding in het Muziekcentrum, waar een volledig ecosysteem van muzikanten, publiek, onderwijs en technici zich ontplooit, worden werkgevers en toekomstige werknemers of freelancers via een korte lijn met elkaar in verbinding gebracht.
Dit ecosysteem en bijhorend netwerk zijn enorm belangrijk om te begrijpen hoe tewerkstelling in de cultuur- en evenementensector wordt aangepakt. Het adagium ‘ons kent ons’ geldt vaak heel sterk. Door het ontbreken van een paritair comité of een overheidsdepartement voor de evenementensector en door de verschillende stelsels waarin uitstromende cursisten belanden (tewerkstelling via een SBK, statuut als zelfstandige, werknemer in dienstverband) is het heel moeilijk om via één kanaal een volledig overzicht te verkrijgen van hoeveel cursisten al dan niet aan de slag gaan en blijven in onze sector.
Ook voor de dagelijkse werking van heel wat organisaties en bedrijven en de realisatie van hun producties is de opleiding van cruciaal belang. Cursisten komen binnen als stagiair en lopen voor korte of langere tijd mee in een bedrijf of organisatie. Ze krijgen zo alle leerkansen in het werkveld, ruimte om bij te leren en om fouten te maken, maar ze zijn ook hard nodig voor de realisatie van grote en kleine producties. Als de opleiding zou wegvallen, betekent dit zonder twijfel ook dat enkele waardevolle initiatieven op de helling komen te staan omdat ze financieel en productioneel niet langer haalbaar zijn of omdat er te weinig technisch geschoold personeel voor kan worden ingeschakeld.
Het zou volgens ons dus een foute beslissing zijn om de opleiding vanuit VDAB niet langer te financieren. Podiumtechnicus blijft een knelpuntberoep en er is een grote nood aan kwalitatieve, geschoolde technici in de brede sector. Met de opleiding wordt voor onze regio een antwoord geboden op deze nood en wordt ook een meerwaarde gecreëerd in de ruimere, artistieke sector.
Wij hopen dan ook dat deze beslissing nog wordt herzien en kijken alvast uit naar een constructieve samenwerking in de toekomst.
Jouw steun telt!
Ben je actief binnen een organisatie of bedrijf in de cultuur- of evenementensector? Help ons op de podiumopleiding te kunnen behouden en vul ons steunformulier in. Samen keren we het tij en blijven we inzetten op de podiumtechnici van morgen!