I SOLISTI Youngstars - Pinokkio

  • 08.30.2023 -
Klassieke muziek

‘De avonturen van Pinokkio’ zijn een Italiaans sprookje dat geschreven werd in een andere tijd en wereld. Maar naast de amusante avonturen van de pop, vinden we er nog meer boeiends in voor de dag van vandaag.

Het is een verhaal over volwassen worden. Een houten pop wil een ‘echte jongen’ worden. Pinokkio heeft een kleine krekel als belangrijke raadgever. In het begin van het verhaal slingert hij een hamer naar de krekel die hem de les spelt, maar hij volgt hem doorheen het verhaal. Ontweek de krekel de hamer? Of is het zijn geweten dat hem volgt? Zowel jong als oud wordt geraakt door dit verhaal over een pop, die voor zichzelf moet leren denken, om niet langer een marionet te zijn. Hij moet zelf de touwtjes in handen nemen.

Het is geen sprookjesfiguur die alleen goed of slecht is. Hij is geen held. Hij maakt fouten, zoals jij en ik, en groeit daardoor. Wanneer hij een echte jongen wordt, zal hij ook letterlijk fysiek kunnen groeien en zit hij niet meer vast in zijn kinderlijke toestand.

Het verhaal van Pinokkio vertelt ook het verhaal van de YoungStars, die zelf als kinderen en jongeren in een volwassen wereld terechtkomen. Ze groeien op en leren steeds meer bij tijdens hun traject bij I SOLISTI. Ze groeien niet alleen op tot volwassen muzikanten, maar ook tot volwassen mensen. Ze worden stilaan ‘echte jongens’ en ‘echte meisjes’, waardoor ze de ideale muzikanten zijn om dit verhaal te vertolken.

De nieuwe muziek werd gecomponeerd door Frederik Neyrinck en de tekst bewerkt door Michèle Delagrange. Het YoungStars ensemble staat onder leiding van Jan Smets.

Credits:

  • Ensemble: I SOLISTI / YoungStars o.l.v. Jan Smets

Hobo: Hannah Debeuf

Klarinet: Rani Van Wiele, Emiel Vrolix

Fagot: Rob Laethem, Yenthe Muffels, Jara Van Schaeybroeck

Hoorn: Dorian Scheck

Trompet: Sebastiaan Aerts, Simon Binon, Matthias Debrabandere, Victor Decruyenaere, Warre Dendievel, Martijn Vandenbossche

Trombone: Yoran Ambroes, Thomas Monden

Bastuba: Niels Lukkesen

Slagwerk: Jorre Aerts

  • Spel: Matthias Vanden Brul
  • Tekst: Michèle Delagrange
  • Compositie: Frederik Neyrinck