OERHERT - Album Release Tournee

  • 03.15.2024 -
Memento Jazzlab

Muzikante/geluidskunstenaar Mariske Broeckmeyer en auteur/dichter Astrid Haerens vonden elkaar in hun gedeelde liefde voor experimentele muziek, improvisatie en jazz. Ze ontdekten raakvlakken in hun artistieke werk, in hun denken, in hun liefde voor kunst en literatuur, en startten een gesprek dat niet meer is opgehouden. Het resultaat is Oerhert, een immersieve en intimistische luistervoorstelling die Haerens’ poëziedebuut combineert met muziek van Mariske Broeckmeyer.

Beiden maken ze werk waarin o.m. lichamelijkheid en vrouwelijkheid centraal staan. Hun werk draait rond de kennis die een vrouwenlichaam in zich draagt, en hoe je van daaruit kan vertrekken in plaats vanuit enkel het het rationele en analytische, aspecten die als overwegend mannelijk worden gezien en die vaak centraal staan in literatuur. In 2022 werkten de twee voor het eerst samen aan hun literaire jazzproject rond vrouwelijkheid en maatschappelijk engagement, waarmee ze een frisse wind doen waaien door de overwegend mannelijke jazzscene.

Mariske Broeckmeyer maakte indruk in het najaar van 2021 met By Virtue Of The Absurd en een JazzLab-tournee waarbij experiment en song elkaar afwisselden in een even filmisch als bedwelmend muzikale avontuur tussen verrassing en herkenning. In 2022 kreeg de muziek een vervolg op de digitale EP The Tyranny of Temperance. Astrid Haerens imponeerde met Oerhert, dat in een ****-recensie in De Standaard omschreven werd als “(...) een overtuigend debuut waarin Haerens laat voelen wat het betekent om een jonge vrouw te zijn in deze tijd.” Ze werd als enige Vlaamse genomineerd voor de Herman de Coninckprijs voor de beste dichtbundel van het voorbije jaar.

Astrid en Mariske nodigen Jasmijn Lootens, een hybride celliste die klassieke scholing met elektronische muziek combineert, uit om samen nog dieper in het onderzoek en de cross-over tussen poëzie en muziek te duiken. Hiervoor gaan ze aan de slag met oorspronkelijke Nederlandstalige gedichten en een aantal gezongen Engelse vertalingen uit Oerhert, nu ook de titel van hun voorstelling.

Mariske en Astrid stellen hun album ‘Anger’s Family Tree’ (WERF Records) voor tijdens de tournee.

Een organisatie van Schouwburg Kortrijk i.s.m. Wilde Westen ihkv Memento
--
credits
Astrid Haerens stem, teksten
Mariske Broeckmeyer toetsen, zang, elektronica
Jasmijn Lootens cello, elektronica

--

€ 15 / € 7 (-26)