A Través de la Luz - A contemporary flamenco opera

  • 04.19.2020 -
Flamenco

'A contemporary flamenco opera’ is een muzikale show gemaakt & geproduceerd door Fernando Vacas en wordt gespeeld door Vallellano & The Royal Gypsy Orchestra.

In 2009 introduceerde Vacas Howe Gelb (Giant Sand) met flamenco muzikant Raimundo Amador, El Panky en Lin Cortés en maakten zij het wereldwijd goed onthaalde ‘Alegrías’ (Howe Gelb and A Band of Gypsies). Nu, tien jaar later bouwt 'A través de la Luz' verder op de melodie van Alegrías en geven ze een hele nieuwe wending aan het concept 'flamenco opera' (een term die in gebruik is sinds de eerste helft van de 20e eeuw en meer naar variété dan naar opera verwijst).

Met A Través wordt verder gewerkt met de rockmelodieën van Alergrías en wordt het concept breder door de introductie van hedendaagse elektronische muziek en andere artistieke disciplines. Aan de soundtrack werkten Rosalía en Lee Ranaldo en Steve Shelley van Sonic Youth mee, maar ook Remedios Amaya en Niño de Elche. De sfeer doet denken aan de poëzie van Federico García Lorca en films van David Lynch en Pedro Almodóvar.

De muziek wordt live gespeeld door een set muzikanten, flamencodansers vertalen de emotie én de passie naar de scène. Het verhaal van de flamenco opera vertrekt van een waargebeurde bijna-doodervaring.

Media

Youtube